Горобина звичайна-корисні властивості і протипоказання
Горобина звичайна є деревом (за іншими джерелами – чагарником) сімейства Рожеві. Таксономічну назва горобини звичайної звучить як – Sórbus aucupária.
З латинської мови це перекладається як «приваблива для птахів». Загальновідомий факт, що птахи дуже люблять вживати в їжу плоди горобини звичайної, і що ягоди даної рослини використовуються в якості приманки в пастках для птахів.
Ця рослина широко поширена в нашій країні і за її межами. Ця рослина росте практично по всій Європі, на сході поширена до Передньої Азії і гір Кавказу.
Там, де бракує умов для повноцінного зростання дерева (а їй підходять типові умови помірного кліматичного поясу), а також в горах, горобина ставає чагарником.
Виростає горобина звичайна простими деревами, заростей не утворює. У підліску лісів і на другому ярусі хвойних дерев і рідше листяних порід, ця рослина дуже добре росте і чудово переносить зимові умови. Загальновідома зимова стійкість даної рослини.
Корисні властивості горобини
Широко відомі корисні властивості горобини звичайної для здоров’я. Плоди і листя даної рослини знайшли широке практичне застосування в народній медицині.
Лікарі підтверджують лікувальні властивості рослин сімейства рожеві, підкреслюють, що горобина може бути відмінним вітамінним засобом, оскільки містить вітамін С, амінокислоти, глюкозу, сахарозу, каротин, ефірну олію, різні види кислот і багато інших хімічних сполук.
Завдяки внутрішнім хімічним речовинам, ця рослина відмінно зупиняє кров, а також використовується як проносне.
Народна медицина високо оцінила корисні властивості горобини звичайної і мільйони людей активно використовують дари плодів цієї рослини в побуті.
Широко застосовуються в народній медицина, а також для профілактичних заходів, настої і відвари. Основний інгредієнт, який йде в якості лікарського засобу – це ягоди.
Історія застосування плодів горобини для потреб людини налічує давню історію. Слов’янські народи з самої зорі свого розвитку використовували властивості горобини для полегшення свого побуту.
З плодів рослини робили брагу, вичавлюючи сік і даючи йому час перебродити. Свіжоморожені ягоди цієї рослини використовували у випічці хліба для надання йому пікантного смаку. Відвари і настої з горобини застосовуються по сьогоднішні дні. Використовуються як свіжі ягоди горобини, так і свіжоморожені.
Кожна слов’янська родина може похвалитися власним рецептом приготування настоянок з горобини. Рецепти нерідко відрізняються один від одного, але в більшості своїй вони аналогічні.
Застосування горобини звичайної в народній медицині має дуже давнє коріння. Люди з давніх часів помітили корисні властивості цієї лікувальної рослини і активно використовували це у своїх народних лікувальних цілях.
Перелік хвороб, які лікували за допомогою плодів рослини дуже великий. Відварами і настоями лікують геморой, пронос, дизентерію, запор, ревматизм. Також горобину приймають при авітамінозі.
При складанні вітамінних зборів, обов’язково до складу вказують плоди рослини. Настоянки на плодах горобини звичайної знижують рівень холестерину в крові. Листя горобини звичайної можна застосовувати для лікування грибка.
Для цього необхідно перетерти свіже листя горобини, прикласти до уражених місць і міняти пов’язку раз на добу.
Багато сучасних лікарських препаратів містять в собі екстракти горобини звичайної, або безпосередньо створені із застосуванням горобини. Наприклад, препарат «Сорбіт».
Крім дуже широкого медичного застосування горобини звичайної, ця рослина знайшла застосування в побуті. Гілка і плоди горобини, та й саме дерево, з давніх часів вважалося чарівним деревом, яке виганяє злих духів.
Гілки рослини прив’язували до оселі, щоб уникнути біди, хворих людей відводили до горобини, щоб вони стали здоровими.
Гілки і ягоди горобини вважаються оберегами від злих сил досі. Широко поширене повір’я, що посаджене дерево біля будинку оберігає господарів і сам будинок від пригод і бід.
Протипоказання при застосуванні горобини
Використовуючи горобину звичайну в побуті, слід дотримуватися обережності. Плоди горобини мають токсичність, і застосовувати їх у виготовленні відварів і настоянок слід з розумом.
Найкраще, мати перед очима перевірений рецепт приготування, який вже був випробуваний на практиці.
Так само горобина протипоказана при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, людям які схильні до підвищеної згортання крові. Так що будьте обережні.