postheadericon Горобина звичайна-корисні властивості і протипоказання

горобинаГоробина звичайна є деревом (за іншими джерелами – чагарником) сімейства Рожеві. Таксономічну назва горобини звичайної звучить як – Sórbus aucupária.

З латинської мови це перекладається як «приваблива для птахів». Загальновідомий факт, що птахи дуже люблять вживати в їжу плоди горобини звичайної, і що ягоди даної рослини використовуються в якості приманки в пастках для птахів.

Ця рослина широко поширена в нашій країні і за її межами. Ця рослина росте практично по всій Європі, на сході поширена до Передньої Азії і гір Кавказу.

Там, де бракує умов для повноцінного зростання дерева (а їй підходять типові умови помірного кліматичного поясу), а також в горах, горобина ставає чагарником.

Виростає горобина звичайна простими деревами, заростей не утворює. У підліску лісів і на другому ярусі хвойних  дерев і рідше листяних порід, ця рослина дуже добре росте і чудово переносить зимові умови. Загальновідома зимова стійкість даної рослини.

Корисні властивості горобини

Широко відомі корисні властивості горобини звичайної для здоров’я. Плоди і листя даної рослини знайшли широке практичне застосування в народній медицині.

Лікарі підтверджують лікувальні властивості рослин сімейства рожеві, підкреслюють, що горобина може бути відмінним вітамінним засобом, оскільки містить вітамін С, амінокислоти, глюкозу, сахарозу, каротин, ефірну олію, різні види кислот і багато інших хімічних сполук.

Завдяки внутрішнім хімічним речовинам, ця рослина відмінно зупиняє кров, а також використовується як проносне.

Народна медицина високо оцінила корисні властивості горобини звичайної і мільйони людей активно використовують дари плодів цієї рослини в побуті.

Широко застосовуються в народній медицина, а також для профілактичних заходів, настої і відвари. Основний інгредієнт, який йде в якості лікарського засобу – це ягоди.

Історія застосування плодів горобини для потреб людини налічує давню історію. Слов’янські народи з самої зорі свого розвитку використовували властивості горобини для полегшення свого побуту.

З плодів рослини робили брагу, вичавлюючи сік і даючи йому час перебродити. Свіжоморожені ягоди цієї рослини використовували у випічці хліба для надання йому пікантного смаку. Відвари і настої з горобини застосовуються по сьогоднішні дні. Використовуються як свіжі ягоди горобини, так і свіжоморожені.

Кожна слов’янська родина може похвалитися власним рецептом приготування настоянок з горобини. Рецепти нерідко відрізняються один від одного, але в більшості своїй вони аналогічні.

Застосування горобини звичайної в народній медицині має дуже давнє коріння. Люди з давніх часів помітили корисні властивості цієї лікувальної рослини і активно використовували це у своїх народних лікувальних цілях.

Перелік хвороб, які лікували за допомогою плодів рослини дуже великий. Відварами і настоями лікують геморой, пронос, дизентерію, запор, ревматизм. Також горобину приймають при авітамінозі.

При складанні вітамінних зборів, обов’язково до складу вказують плоди рослини. Настоянки на плодах горобини звичайної знижують рівень холестерину в крові. Листя горобини звичайної можна застосовувати для лікування грибка.

Для цього необхідно перетерти свіже листя горобини, прикласти до уражених місць і міняти пов’язку раз на добу.

Багато сучасних лікарських препаратів містять в собі екстракти горобини звичайної, або безпосередньо створені із застосуванням горобини. Наприклад, препарат «Сорбіт».

Крім дуже широкого медичного застосування горобини звичайної, ця рослина знайшла застосування в побуті. Гілка і плоди горобини, та й саме дерево, з давніх часів вважалося чарівним деревом, яке виганяє злих духів.

Гілки рослини прив’язували до оселі, щоб уникнути біди, хворих людей відводили до горобини, щоб вони стали здоровими.

Гілки і ягоди горобини вважаються оберегами від злих сил досі. Широко поширене повір’я, що посаджене дерево біля будинку оберігає господарів і сам будинок від пригод і бід.

Протипоказання при застосуванні горобини

Використовуючи горобину звичайну в побуті, слід дотримуватися обережності. Плоди горобини мають токсичність, і застосовувати їх у виготовленні відварів і настоянок слід з розумом.

Найкраще, мати перед очима перевірений рецепт приготування, який вже був випробуваний на практиці.

Так само горобина протипоказана при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, людям які схильні до підвищеної згортання крові. Так що будьте обережні.

 

Читайте на cайті:


Залишити коментар

Яндекс.Метрика