postheadericon Йошта – вирощування, розмноження, догляд

йоштаЕксперименти в селекції з ягідними чагарниками стартували більше сотні років назад і сказати чесно не проходили досить вдало, так як виведені сорти не плодоносили і відповідно були марними.

Але близько тридцяти років тому методом проб і помилок німецьким селекціонерам все-таки вдалося нас порадувати унікальною культурою – і з’явилася йошта. Назвали її так, узявши перші літери з назв тих культур, від яких вона утворилася.

Рослина йошта являє собою багаторічну, гібридну культуру, яка взяла золоту середину кращих якостей смородини (чорної) та агрусу і виключивши їх недоліки.

Чагарник не має шипів, як наприклад, агрус і він не так вимогливий, як смородина , але при цьому має ідеальні смакові і корисні властивості.

Чагарник йошти – досить високий, близько двох метрів у висоту, з розлогими, густими гілками.

Культура росте дуже швидко, практично ніколи не хворіє, і її не турбують шкідники. Більше того чагарник здатний самостійно запилюватися, тому краще поблизу підселити до нього пару кущиків агрусу і смородини.

Листя йошти великі, блискучі, темно-зеленого кольору і вони тривалий час зберігаються на гілках, створюючи акуратний вигляд в саду. На відміну від смородини вони не мають запаху.

Ягоди йошти – темно-фіолетові, навіть майже чорні, великі, довгасті, з дуже цікавим, кисло-солодким, специфічним смаком. Дозрівати вони починають у липні і, до речі, зовсім, не одночасно. Ягоди дуже довгий час знаходяться на кущах.

Цвіте чагарник великими квітами, насиченого, жовтого кольору. Йошта в принципі стійка до заморозків і не вимагає спеціального укриття на зиму. Культура прекрасно розташовується на відкритій, добре освітленій, рівній ділянці, із захистом від протягів.

Йошта-вирощування і догляд

Звичайно, краще грунт перед посадкою йошти гарненько удобрити, так точно, як ви це робите для смородини. Тільки для цього гібрида важливим є зміст в землі калію. Грунт потрібно легкий і суглинний.

Хочеться відзначити те, що культура абсолютно невибаглива і вирощування йошти приносить тільки позитивні емоції і щедрий урожай. Але при всіх її достоїнствах їй теж необхідні умови вирощування, ідентичні іншим культурам.

Регулярно знищуйте бур’ян навколо чагарника, мульчируйте грунт перегноєм, торфом, сухим сіном або соломою. Норма мульчі під кожен кущ становить близько п’ятнадцяти кілограм.

Необхідно періодично розпушувати грунт в окружності, щоб забезпечити нормальний доступ повітря до її кореневої системи, від цього залежить успіх подальшого розвитку і плодоношення. Звичайно ж, не забувати поливати культуру в спекотну погоду, тому як вона любить вологу.

Перші роки, поки чагарник ще молодий – вносьте органічні добрива, на квадратний метр кожного куща йошти – суперфосфату – не менше тридцяти грам, калію (сірчанокислого) – двадцять грам. Всього за рік повинно вийти близько п’яти кілограм добрива.

Після того як рослині мине четвертий рік життя підгодівлю робити наступним чином – калій вносити – двадцять грам, можна трохи більше, а от суперфосфат – необхідно не перевищувати дозування і вносити тільки тридцять грамів. З початком весни підсипайте під кущі пару стаканів деревної золи.

Періодично оглядайте рослину на наявність пошкоджень або підморожених гілок, хоча останнє буває дуже рідко. Видаляйте ушкодження за допомогою звичайного секатора.

Розмноження йошти

Розмножують йошту різними способами – можна відводками, живцями, можна навіть насіннєвим шляхом. Розмножувати відводками потрібно починати рано навесні. При цьому беруть однорічні або дворічні пагони і прищипують до землі скобами в декількох місцях, засипають ґрунтом, рясно поливають.

Приблизно через два місяці рослина вкорінюється. Після цього можна їх відрізати від основної рослини і пересаджувати окремо. Розмноження живцями починають в зимовий час, нарізають однорічні пагони приблизно двадцять сантиметрів у розмірі та на кілька годин ставлять у воду кімнатної температури, дістають, укладають в пакет і кладуть у холодильник до самої весни, а потім висаджують на вулицю.

Йошта широко використовується в ландшафтному дизайні. З її допомогою можна влаштувати живопліт, посадивши молоденькі кущики, на відстань не менше сорока сантиметра один від одного. Цей чагарник відмінно виглядає в одиночній посадці, а також в компанії з іншими чагарниками.

Деякі садівники вирощують йошту як штамбову культуру, і це виходить у них можна сказати зовсім непогано. Виберіть самий міцний і потужний пагін, а решта – обріжте.

З обраного пагону- видаліть ті, що знаходяться на бічній стороні, до рівня сорок сантиметрів, і всі нирки. Потім, кожен рік – прибирайте зайві гілки, замикайте, ті, що залишилися і робіть чагарнику бажану форму.

 

Читайте на cайті:


Залишити коментар

  • random image
    Як виростити манго з насіння?

    LEGO
    LEGO: конструктор з фантазією

    дизайн вазонів
    Кольоровий ґрунт для кімнатних рослин

    конюшина
    Застосування конюшини лугової в народній медицині
  • Яндекс.Метрика