postheadericon Лимон з кісточки

лимонМабуть, небагато знайдеться людей, які не намагалися хоча б раз виростити цитрусове дерево. Мабуть цей екзотичний фрукт володіє якоюсь магією, яка наполегливо спонукає нас зробити це, і ось ми вже закопуємо насіннячко в першу, що попалася на очі, посудину. Коли на світ з’являється ніжна зелень нашу радість не описати словами. Проте потім ми дізнаємося, що перші плоди зможуть з’явитися не раніше, ніж через 10 і навіть більше років, і наш ентузіазм випаровується без сліду. Як так? Адже і молоде деревце добре росте, і листочки у нього яскраво зелені, невже раніше воно не зацвіте? Але ж так хочеться швидше побачити це диво.

Насправді кісточка, яку ви просто встромили в горщик і залишили рости, навіть маючи регулярну підгодівлю і полив, якщо і почне плодоносити, то приблизно через 10-15 років. Втім, якщо у вас є палке бажання виростити цю культуру і готовність докласти трохи старань, то цілком можна отримати перший урожай уже після закінчення 4-5 років. Звичайно, в рідних для цієї рослини умовах субтропіків масово культивувати лимони, апельсини або грейпфрути з насіння значно простіше. Однак, і в нашій кліматичній зоні це теж можливо, просто необхідно знати про деякі тонкощі.

Описана нижче технологія цілком придатна для вирощування з кісточки абсолютно будь-якого цитрусового дерева. Перший крок – відшукати відповідний посадковий матеріал. Кісточки повинні бути свіжими і великими. Посадити їх краще відразу ж після того, як ви витягли кісточку з плоду. Краще всього вибрати і посадити відразу декілька, щоб мати можливість згодом віддати перевагу найбільш міцному саджанцю.

Спочатку відібрані кісточки потрібно замочити на 12 годин в розчині препарату, що сприяє утворенню коріння, такому  як гетероауксин, гуманат натрію або корневін. Висаджувати їх краще в окремі горщики, для таких випадків чудово підійдуть невеликі пластикові стаканчики. Ємності для висаджування потрібно попередньо підготувати: зробити отвір і засипати дренаж, наприклад вермикуліт. Землю для посадки краще використовувати досить поживну, але разом з тим пухку і легку. Непогано для цього може підійти наступний склад: взяти рівні обсяги перегною і дернової землі і додати туди ж торф. Втім, на цій стадії вирощування можливі й альтернативні варіанти земляних складів.

Пророщування непогано здійснювати в теплиці, але можна обійтися і без неї. Коли наші саджанці витягнуться до 7-10 сантиметрів у висоту, а станеться це не раніше ніж через 3-6 місяців після посадки, можна буде визначити який з них самий життєздатний. Він повинен володіти добре розвиненою кроною і великою кількістю бруньок на гілках. Добре, коли у нього немає коротких голок, а листя міцні і не схильні опадати. Грунтуючись на таких ознаках, вибираємо найкраще деревце, яке і залишаємо рости. Після цього пересаджувати рослини в більший за обсягом горщик і додаємо в землю біогумус.

Тепер можна починати надавати форму нашому майбутньому дереву. Для цього прищипують верхівку пагона, щоб збільшити зростання гілочок з боків. Їх теж потрібно буде почати прищипувати, коли на них з’явиться більше трьох листочків. Правильне освітлення дуже важливо для такої рослини, а щоб отримати однорідну крону її необхідно піддавати ілюмінації рівномірно, що зробити в умовах квартири не зовсім просто. Тому її потрібно постійно, приблизно раз на 10 днів і не більше, ніж на чверть обороту, повертати новою стороною до сонячного світла. Буде зручніше, якщо ви намалюєте маркером на боковій стінці відмітку і станете орієнтуватися по ній.

Також незайвим буде нагадати, що зростання цитрусового саджанця відбувається хвилеподібно – це означає, що протягом року в нього буде близько 5 періодів росту, між якими буде десь по 3 місяці перерви. У інтервали зростання слід приділити максимальну увагу формуванню куща. Важливо пам’ятати, що молоденькі деревця, вирощені з кісточки, посаджені держаком або щеплені не можна піддавати обрізуванню, тому їх крону формують тільки за допомогою прищипування. Все це важливо тому, що для цитрусової рослини значущий кожен листочок. Кущ правильної форми стане основою плодоносногго апельсинового, лимонного або грейпфрутового дерева. Втім, правильний догляд та спеціальна техніка вирощування такої культури не менш важлива, але це вже інша історія.

 

Читайте на cайті:


Залишити коментар

Яндекс.Метрика