postheadericon Обрізка плодових дерев навесні

обрізка-деревОбрізка плодових дерев навесні – вельми непроста процедура, до якої потрібно підійти з усією відповідальністю.

Правильно зробити обрізку, вибрати хороший інструмент, підібрати час для обрізки, обережно і дбайливо провести процедуру, ось основні правила які потрібно знати.

Кожному садівникові слід знати, що обрізка буває декількох видів залежно від призначення.

Види і правила обрізки плодових дерев і чагарників

Є обрізка, призначена для формування красивої крони, дослівно – формує, завдяки їй дерево набуває красиву пишну шапку, а стовбурова частина його стає міцною і стійкою.

Регулююча обрізка дерев і чагарників сприяє збереженню пишної крони, а також перешкоджає поломкам скелета дерева новими молодими гілками і виконана продумано в рівномірному проникненні сонячних променів по всій поверхні дерева.

Омолоджуючий вид обрізки призначений для стимуляції росту нових пагонів на старих деревах. Її застосовують у тому випадку, коли спостерігається абсолютно маленький зріст гілок щороку, незалежно від гарного догляду.

Принцип її полягає в зменшенні гілок, даючи тим самим імпульс для проростання сплячих і придаткових нирок.

Відновлюючий вид обрізки допомагає рослині знову придбати можливість відновитися і продовжувати розвиватися.

Санітарне обрізання схоже за своїм призначенням з відновлювальним. В його процесі з дерева видаляються всі висохлі, хворі і зламані гілки.

Але її потрібно проводити з обережністю, спираючись на вік дерева та враховуючи при цьому, що інтенсивна обрізка може сприяти зростанню ран і безформності крони.

Багато садівників схильні думати, що обрізку плодових дерев у весняний період слід виробляти до сокоруху, покладаючись при цьому, що дерево спить і для нього процес безболісний в цей період.

Але рана утворюється і що з нею робити? Так ось саме для того, щоб зріз швидко реанімувався, необхідний сокорух, він сприяє утворенню калюс, а потім утворенню на рані рубця.

Свіжий зріз на дереві слід загерметизувати, а саме змастити ранку глиняним складом, масляною рідиною або садовим варом, в таких сприятливих умовах калюс з’являється на 13-15 днів після початку сокоруху.

Існують також певні правила для результативної обрізки, адже плодові дерева примхливі і вимагають дбайливого до себе відношення, розглянемо їх докладніше, а саме, що зрізати, а що не чіпати:

Які гілки обрізати на фруктових деревах в першу чергу

  • У  першу чергу обрізаємо старі висохлі гілки.
  • обрізаємо старі плодоносні  гілки. Так, наприклад, у багатьох фруктових дерев основний урожай виходить на нових гілках.
  • також слід зрізати гілки, зростання яких спрямоване вниз. До них практично не доходять промені світла і відповідно вони не дають врожаю.
  • обрізаємо гілки, які ростуть строго вгору. Вони не обділені сонцем і  плодоносні, але збір плодів з таких гілок дуже складний. Прикладаємо зусилля, щоб забезпечити зростання гілок по горизонталі.
  • обрізаємо всі жирові паростки на дорослих рослинах.
  • Обрізаємо молоді гілки, які перешкоджають росту інших. Після підрізування необхідно негайно змастити рану спеціальним складом.
  • Обрізку слід  проводити в теплу погоду, коли температура повітря не менша позначки -5гр.

Ягідні дерева обрізаються теж часто за стандартним варіантом. Повністю видаляються всі старі гілки разом з нирками, тому що молоді пагони дадуть набагато більше результатів.

Трохи про обрізку малини і смородини та застосування інструменту

Малини і ожинові чагарники обрізати можна протягом всього періоду вегетації, так як плоди виростають тільки на бічних гілках. Для того, щоб зростання тих самих бічних гілок прогресувало, рослину необхідно прищипувати, тобто обрізати зверху, коли зростання чагарника перевищить 90 см.

Зі смородиною чинимо приблизно також. Всі старі гілки обрізаються, а залишаються молоді гілки. Бічні пагони, які закінчили плодоносити, також обрізаються до пеньків у 2см, а до наступного року з цих пеньків виростають нові пагони.

До вибору інструменту для зрізу гілок теж потрібен підхід зі знанням справи, тут не потрібно гнатися за дешевизною.

Інструмент для обрізки плодових дерев повинен бути гострим. Після зрізу хворих гілок, секатор слід обробити дезінфікуючими засобами.

Площинні секатори застосовують для обрізання живих пагонів. Такий інструмент здатний забезпечити акуратність і безболісність зрізу, а також швидке загоєння.

Контактні секатори призначені для видалення сухих гілок. Лезо у такого інструменту вузьке, зріз гілок відбувається під великим тиском.

 

Читайте на cайті:


Залишити коментар

  • гарденія
    Гарденія догляд. Догляд в домашніх умовах

    бегонія
    Як поливати бегонію: основні правила

    розмарин
    Розмарин: вирощування і способи розмноження

    лілії
    Лілія - догляд за квіткою
  • Яндекс.Метрика