postheadericon Пряні трави на підвіконні кухні

пряні-рослиниКрасиво, корисно і нескладно. Саме так можна охарактеризувати невеликий “город” з пряною зеленню, розміщеною на підвіконні. Чого тільки вартий аромат, що нагадує про раннє літо! А найголовніше – будь-яку з трав можна зірвати і застосувати за призначенням, заповнивши тим самим зимовий брак вітамінів. Отже, рішення прийнято, залишилося втілити його в життя.

Де взяти насіння?

За насінням можна відправитися в розплідник або спеціалізований магазин. Саме там існує найширший вибір різноманітних сортів трав і листових овочів. Якщо немає часу і навиків для посадки насіння, розсаду деяких трав (розмарин, чебрець, бальзамін, орегано) можна придбати в горщиках. Можна привезти насіннєвий матеріал і з власної дачі або попросити у друзів.

Купуючи насіння, варто віддати перевагу раннім сортам, щоб якомога раніше насолодитися результатом і зняти пробу з власної “плантації”.

Особливості ґрунту

Для більшості пряних трав необхідний поживний пухкий грунт з гарним дренажним шаром. Купити готовий грунт можна в квітковому магазині. Городню або садову землю використовувати не рекомендується. По-перше, вона може містити в собі спори патогенних грибів і хвороботворні мікроорганізми. По-друге, найчастіше вона занадто важка, закислена, відрізняється низьким вмістом корисних мінеральних і органічних речовин. Якщо іншого виходу немає, садовий грунт необхідно стерилізувати в духовці або пропарити.

Однак є рослини, для вирощування яких грунт не потрібен. Кресс-салат, листова гірчиця, цибуля можуть рости у воді або вологому середовищі. Так, наприклад, крес-салат і листову гірчицю можна висівати на вологу серветку, розстелену в широкій, але неглибокій ємності. Серветку може замінити паперовий рушник і навіть шар вати, але постійне підтримання вологості цього імпровізованого субстрату є обов’язковою умовою.

Ще легше вирощувати цибулю “на перо”. Найпоширеніший спосіб: цибулину на третину занурюють у воду і ставлять на добре освітлене місце. Щоб уникнути неприємного запаху, досить регулярно міняти воду, не допускаючи початку процесів гниття. Крім того, можна вирощувати цибулю таким чином, щоб водо ооплювала тільки коріння. Про це в наступному розділі.

Яку ж тару вибрати?

Та практично будь-який предмет з денцем і стінками може стати притулком для обраної травички! Стара чайна чашка, баночка з-під майонезу або йогурту і навіть половинка шкаралупи яйця – все може бути використано для створення імпровізованого кухонного садка.

Пластикова банка з кришкою – проста і доступна ємність для вирощування цибулі на перо. У кришці прорізається отвір таким чином, щоб нижня частина цибулини виявилася на третину з іншого боку (можна використовувати і скляну ємність з діаметром горлечка трохи менше діаметра цибулини). У банку наливають воду так, щоб в ній знаходилося лише цибулинне денце з зачатками корінців. Єдине, що залишається – стежити за рівнем води, який повинен відповідати довжині коренів, які утворюються. З часом цибулина починає «худнути», так як на утворення зелені витрачаються накопичені корисні речовини. Якщо вирощування пера хочеться продовжити, можна підгодувати рослину: додати у воду трохи органічних добрив (з підвищеним вмістом азоту, наприклад, на основі донного мулу).

Пластикова пляшка ємністю 3-5 літрів може стати відмінною «ділянкою» для вирощування цибулі, петрушки, салату, кропу і багатьох інших трав. У стінках пляшки прорізаються круглі отвори. Для цибулі – ширше, так, щоб просунути кінчик цибулини назовні, для петрушки і трав – вузькі. Технологія досить проста. На дно насипають шар дренажу, потім шар грунту приблизно до першого ряду отворів. Укладають цибулини (коріння петрушки), кінець з точкою зростання повинен трохи стирчати з отвору. Засипають шаром грунту до наступних отворів і  так повторюють дальше.

З насінням трохи складніше, це підходить скоріше для тих, хто має хоча б мінімальний досвід вирощування трав. Пляшку наповнюють субстратом повністю, а насіння висаджують у підготовлені отвори. Поглиблювати їх можна не більше, ніж на подвійну ширину насінини, але краще слідувати інструкції виробника. Необхідно відзначити, що даний спосіб підходить лише для тих трав, у яких проростання насіння відбувається не на світлі: петрушки, кропу, листового салату, гулявника, білої гірчиці.

Ще одним помічником у вирощуванні власного городу на підвіконні є гідрогель. Його можна додавати в субстрат: він буде вбирати надлишки води при поливі, а потім віддавати їх корінню. Можна поступити і більш просто: набряклий гідрогель помістити в будь-яку відповідну ємність і по його поверхні висадити насіння. Для посадки таким способом підійдуть крес-салат, листова гірчиця, валеріанелла салатна. Відзначено, що використання гідрогелю наближає час одержання врожаю приблизно на тиждень, дозволяє рідше поливати рослини. Важливо: для цих цілей слід використовувати тільки безбарвний гідрогель.

Дренаж – важливий компонент у складі грунтосуміші для будь-якої ємності, яку б ви не вибрали для вирощування трав. Невеликий шар крупного піску або дрібної гальки на дні обраної посуди допоможе сформувати здорову кореневу систему. Це особливо важливо, якщо немає можливості зробити дренажні отвори для відтоку зайвої води.

Вирощування приправ в домашніх умовах, в принципі, особливих зусиль не вимагає. Однак можна ще більше спростити собі життя і використовувати різні гаджети, здатні взяти на себе основні заходи щодо догляду за рослинами. Наскільки це ефективно і доцільно в подібних масштабах – інше питання. Зате цікаво і “не як у всіх”!

Занурення в світ девайсів можна почати з самого елементарного: звичайних красивих вазонів, які продаються в комплекті з грунтом і пакетиками насіння. Для більшої переконливості подібні горщики прикрашені фотографіями і назвами рослин, які в них пропонується вирощувати. Не будемо сперечатися: красиво і зручно, але ручна праця не замінить.

Майже повністю замінити людський внесок можуть більш технологічні пристрої. Наприклад, пропонуються горщики не зовсім звичного вигляду, з майже повністю  з закритим верхом. У ньому залишені лише отвори для паростків. Це автоматизований пристрій дозволяє вирощувати трави та інші рослини на основі живильного розчину. Картридж з насінням, упаковки з добривами додаються. Програмне забезпечення вбудовано безпосередньо в вазон. Воно зчитує інформацію з картриджа і відповідно до отриманих даних формує живильний розчин. Картриджі можна міняти – їх продають і окремо.

Інший варіант – пристрій, який забезпечує не тільки правильний склад живильного розчину, але і підсвічування фітолампами, вбудованими в подобу кришки. Людині залишається лише налити води, висипати насіння і спостерігати за ростом. Живлення подається аераційним методом, за допомогою найдрібнішого туману, що складається з води і поживних речовин.

Трохи простіше і на порядок дешевший гаджет, який передбачає вирощування на гідропоніці. У ньому присутнє підсвічування, розчин з вивіреним співвідношенням мікроелементів і насіння. Залишається включити в мережу, і можна чекати врожаю.

Більш прийнятний за співвідношенням ціни і отриманих результатів варіант: подвійний горщик з індикатором рівня води в нижньому відсіку. З нижнього відділу в верхній проходять «гноти» (гнотовий метод поливу). Це тонкі мотузочки, якими вода у міру потреби піднімається в субстрат, до коріння.

Любителям “екзотики” сподобається пристрій, в якому пропонується замість добрив використовувати продукти життєдіяльності акваріумної рибки. Рибка розміщується внизу, в прозорій ємності з водою. Там же знаходиться і трубка, по якій вода підживлює коріння рослин, висаджених на «другому поверсі» в звичайний субстрат. Виробники стверджують, що метод перейнятий ще у стародавніх ацтеків. Що ж, треба визнати, органіка від рибки з точки зору здоров’я виглядає набагато кращою, ніж добрива з пакетів. Та й виглядає пристрій по-справжньому красиво. Єдиний недолік: рибка в комплект не входить, доведеться купити.

ТОП-10 пряних трав для вирощування на кухні

Рейтинг складений виходячи з популярності тої чи іншої рослини в кулінарії і легкості вирощування.

  1. Цибуля – подробиці процесу описані вище. Залишилося додати, що для вирощування на перо найкраще підбирати однакові за розміром цибулини. Перед посадкою слід зняти верхні сухі покриви. Можна зрізати верхівку – завдяки цьому пір’я з’являться швидше.
  2. Кресс-салат – абсолютно невимоглива рослина. Його можна вирощувати в грунті або воді, на світлі або в тіні. Досвічування не потрібне. Урожай можна знімати, коли паростки досягнуть 5 см у висоту. Кресс-салат вживають в сирому вигляді: додають у салати, посипають соуси, супи, бутерброди. У рослині дуже багато корисних для людини речовин.
  3. Листова гірчиця вирощується настільки ж легко, як і крес-салат. До речі, садити ці дві рослини можна в одну ємність. Вживати в їжу листову гірчицю можна як у сирому вигляді, так і після теплової обробки. Наприклад, як приправу до тушкованого м’яса.
  4. Кріп – всім відома і улюблена приправа. Рослина невибаглива, але слід віддавати перевагу раннім сортам. Вони дають урожай вже на 25 день після посадки. В іншому випадку доведеться чекати свіжої зелені півтора місяця.
  5. Листовий салат більш вимоглива рослина. Любить яскраве світло і досить високу температуру. В принципі на кухні такі умови забезпечити не важко, однак буде потрібно штучне досвічування.
  6. Базилік – теплолюбна рослина, здатна прикрасити кухню своїм гарним зеленим та фіолетовим листям. Посадивши кілька різнокольорових видів в один горщик, можна створити цікаву колірну композицію. Зняття врожаю декоративності не зашкодить: можна відщипувати нижні листочки або прищипувати верхівки. Останнє стимулює утворення бічних пагонів і формування пишних кущиків. Оптимальна температура для вирощування + 25-28 ° C.
  7. Коріандр – невибаглива рослина і популярна приправа. При вирощуванні особливих умов створювати не потрібно. Головне, не допускати застою води або пересихання грунту.
  8. Чебрець лимонний відрізняється приємним запахом. Посадивши цю невимогливу багаторічну рослину, можна протягом декількох років насолоджуватися ненав’язливим тонким ароматом з нотками лимона.
  9. Розмарин – любителі середземноморської кухні обов’язково повинні мати цю рослину на своєму підвіконні. Кущики багатолітника радують різьбленим листям і пряним ароматом. Купити молоду рослину можна в розпліднику або квітковому магазині. Самостійне вирощування з насіння займає досить багато часу і може викликати труднощі.
  10. Петрушка, пряна травичка, яку можна вирощувати як з насіння, так і вирощування з кореневища. Другий спосіб дасть більш швидкі результати. Умови для зростання – тепле приміщення, багато світла, збалансований полив. Петрушка не дуже добре переносить кімнатне вирощування, але дуже популярна в нашій країні.

І наостанок декілька порад:

Правильне освітлення – запорука успіху. У досвічуванні не потребують тільки цибуля і крес-салат. Всім іншим рослинам необхідний довгий світловий день. Ознакою нестачі світла є витягнуті стебла.

Гідрогель допоможе підтримати водний баланс: спочатку вбере надлишки вологи, а потім віддасть її корінню рослин.

Організуйте дренажний шар. Без нього вода буде застоюватися в грунті, що призведе до загнивання коренів і загибелі рослин.

При виборі насіння зверніть увагу на посадковий матеріал від відомих виробників з великим запасом терміну придатності. Краще купувати насіння ранньостиглих сортів, стійких до несприятливих умов.

Необхідно пам’ятати, що температура повітря на підвіконні завжди нижча, ніж у приміщенні. Якщо з вікон дме, треба поставити горщики на дерев’яну або пінопластову підставку – це захистить коріння від промерзання. Нейтралізувати потік сухого повітря від батарей допоможе ємність з водою, поміщена між горщиками.

Краще всього використовувати органічні або органо-мінеральні добрива. Дозування перевищувати не бажано, а для молодих рослин потрібно зменшити його вдвічі рекомендованого.

Не обов’язково купувати горщики для посадки трав. Можна використовувати підручні матеріали: пластикові стаканчики і пляшки, чайні чашки, старий чайник для заварювання або салатницю.

 

Читайте на cайті:


Залишити коментар

Яндекс.Метрика