postheadericon Розмарин: вирощування і способи розмноження

розмаринРослина розмарин давно вже користується попитом у квітникарів не тільки за компактну форму куща і за його цвітіння, а й за те, що його листя можна додавати в різні страви для надання їм чудесного аромату.

Розмарин – це багаторічний, вічнозелений напівчагарник, у якого наземна частина з пряним ароматом і саме її використовують як приправу. Листя у рослини шкірясті, лінійні, темного, зеленого кольору.

Крона листя у чагарника досить густа і пишна, а в період цвітіння розмарин надзвичайно гарний. Цвіте чагарник досить тривалий час з березня по вересень дрібними квіточками різного забарвлення від білого до фіолетового. Аромат розмарину – це щось віддалено схоже на запах сосни, камфори, лимона й евкаліпта, смак його гострий з гірчинкою.

Рослина розмарин: посадка і способи розмноження

Посадка розмарину вибір місця і грунту. Розмарин дуже любить тепле, сонячне місце, захищене від протягів, і зовсім не терпить сирі місця. Іноді він може рости і в півтіні.

Якщо рослина росте на підвіконні, слід не брати занадто великий горщик і забезпечити хороший дренаж культурі, щоб застою води не було. Щоб створити нейтрально-лужний грунт, як любить культура – можна додати в грунт трохи крейди.

Рослину розмарин розмножують декількома способами – це насіннєвим шляхом, живцюванням, відводками та діленням куща. Давайте тепер розглянемо кожен із способів.

Насіннєве розмноження розмарину

Розмарин: вирощування з насіння. Посів розмарину насінням зазвичай проводять з початку березня по червень місяць. Грунт беруть пухкий, родючий з невеликою кількістю піску.

Заглиблювати посіви в грунт не потрібно, а краще злегка присипати їх землею. Насіння часто дуже довго сходять, іноді доводиться чекати до місяця і довше.

Розмноження розмарину живцями

Одним з кращих способів розмноження рослини є живцювання. Для цієї мети можна використовувати спеціально нарізані черешки, а можна і ті, які залишилися після обрізки, під час формування крони чагарника.

Вкорінювати живці можна в звичайній воді, можна і в піску, але бажано накрити поліетиленом рослину або банкою для створення парникового ефекту. Безпосередньо перед самою посадкою знизу на держаках слід видалити листя.

Можна на деякий час опустити живці в розчин корневину. Приблизно через місяць у рослини утворюється коренева система. Після цього можна посадити живці в квітник, а верхівку потрібно прищипувати, тому як, в цьому випадку коріння будуть більш міцними і потужними. Пізніше держак стане розгалужуватися і з його пазух з’являться молоді відростки.

Розмноження розмарину відводками

При цьому способі розмноження нижній пагін рослини слід прикласти до грунту, прищепа за допомогою скоби або шпильки і добре присипати зверху землею. Після того, як буде видно, що розмарин почав рости, слід відокремити його від основного куща і акуратно пересадити в інше місце або в квітник.

Професіонали рекомендують розмножувати розмарин живцями ще й тому, що тоді смакові якості у нього набагато кращі і він набагато ароматніший.

Користь розмарину і його застосування

Розмарин – трава лікарська і її часто практикують в народній медицині. Користь розмарину в тому, що він має антибактеріальну, протиспазматичну, протипухлинну дію, а також запобігає утворенню метастаз.

Прийом їжі, що містить розмарин покращує пам’ять, діяльність головного мозку і увагу. Рослина використовується для підтримки імунної системи, особливо людям, які перенесли важку операцію.

Розмарин здатний заспокоїти головний біль і позбавити від депресії, поліпшити сон, жінкам у яких збій менструального циклу рекомендується приймати розмарин для його врегулювання. Добре приймати його при простудних захворюваннях, при пораненні шкірного покриву або запаленнях.

Також деякі люди розтираються настоянкою з рослини при радикуліті або інших хвороб суглобів. Ще одну гарну дію ця рослина має на шлунок, легені та серце. Дуже часто розмарин можна зустріти в складі багатьох косметичних засобів.

Розмарин використовується як приправа для багатьох страв для м’ясних, рибних, для салатів і соусів. Розмарин – приправа практично для будь-яких страв. Для баранини, дичини або кролятина дуже часто користуються такою приправою, щоб перебити специфічний запах, властивий цьому виду м’яса.

Деякі любителі шашличка кладуть гілочки розмарину на вугілля, що робить шашлик надзвичайно смачним. Обмежень у використанні приправи практично немає, тому як вона підходить до абсолютно будь-якого м’яса, у тому числі і птиці.

До того ж вона зберігає всі свої корисні властивості навіть при тепловій обробці, тому її можна додавати в самому початку приготування. Поєднувати розмарин можна з будь-якими прянощами, крім лаврового листа.

Вирощування розмарину у відкритому грунті необхідно проводити з дотриманням основної умови – це укриття на зиму ялиновим гіллям або іншим покривним матеріалом, можна навіть його викопати, щоб бути впевненим, що чагарник буде збережений.

 

Читайте на cайті:


Залишити коментар

Яндекс.Метрика