postheadericon Смородина чорна-сорти, посадка, корисні властивості

смородина-чорнаЗ давньоруської мови чорна смородина  означає сильний запах, вона й справді має дуже яскравий аромат плодів, гілок, листя. Кущі смородини виростають до 2 метрів.

Цвіте ягода на початку травня, червні, а плоди дозрівають в кінці літа. Садять кущі смородини восени, вона «пригощає» своїми оригінальними на смак ягодами приблизно через 2.5 року. Сорти смородини різні є як пізні, так і ранні, але і звичайно середньостиглі.

Багато садівників займаються вирощуванням цієї рослини так як не тільки ягоди містять корисні речовини, але і її листя. Ягоди цієї рослини досить великі темно-червоного, чорного кольору з неповторним ароматом.

З плодів смородини роблять дуже смачні вина, використовують в компотах та кулінарії. Смородина надзвичайно багата на вітамін С більше ніж лимони. Його кількість залежить від зрілості, сорти плода, кліматичних умов.

Присутні в ягодах і інші вітаміни А, Е, К, Р, ефірне масло, пектини, магній. З’їдаючи 20 ягідок в день, задовольняється потреба організму в аскорбіновій кислоті. Фітонциди, які є в плодах, приглушують розвиток вірусів, бактерій в організмі.

Чорна смородина-корисні властивості ягід

Смородина має більше вітамінів, мінералів, корисних речовин, ніж інші ягоди. Вважається що вона продукт правильного, здорового харчування, підвищує імунітет, зміцнює організм.

Вживають при захворюваннях нирок, дихальних шляхів, атеросклерозі, серцево-судинної системи, цукровому діабеті. Вживання соку чорної смородини допомагає зміцніти організму після перенесених операцій, різних захворювань.

Відвар з ягід лікує виразку шлунка, кровоточивість ясен. При сильному кашлі п’ють сік смородини з медом і цукром. Хорошим антисептиком є смородина при полосканні порожнини рота, соком розведеним водою.

При заморожуванні в домашніх умовах чорна смородина не втрачає свої корисні лікувальні властивості. Застосовують її також в косметології: очищає шкіру від веснянок, зміцнює нігті при втиранні, освітлює шкіру обличчя.

Листя чорної смородини також корисні як і ягоди

З листя виходить досить приємний на смак, чай який зміцнює організм. Цілющими властивостями наділяють листя смородини фітонциди, різні вітаміни і дубильні речовини. З листя роблять різні настої і відвари, які використовують у народній медицині.

У народній медицині при дерматитах, діатезі, золотухи у дітей вживають відвар з гілок, бруньок, листя чорної смородини.

Завдяки своєму аромату лист смородини незамінний при консервуванні, маринуванні, солінні, вони насичують ароматом і надають незвичайний, пікантний смак. Із квашеного листя смородини готують фруктовий оцет.

Посадка смородини-вибір місця

Краще садити саджанці смородини восени, але можна навесні. Кущі висаджують на відстані 1-1.5 метра один від одного. Кращим місцем для зростання будуть добре освітлені, зволожені місця, без сильних поривів вітру.

Коли місце вибрали, слід його перекопати, на глибину десь 40 сантиметрів садять смородину, засипають землею упереміш з добривами. Перед засипанням ями, в неї вливають воду, землю проривають під смородиною.

Смородина досить чутлива в періоди дозрівання ягід і цвітіння до нестачі вологи. Краплинний полив і поливи під корінь найбільш ефективні, вода потрапляє безпосередньо до кореня рослини. Смородина дуже вимоглива до вапнування землі, слід удобрювати фосфором.

Сорти чорної смородини

  • Чорна «Русалка», десертний смак, круглі ягоди від трьох до семи грам. Ягоди переробляють і вживають у свіжому вигляді. Кущ даного сорту високоврожайний, сильнорослий, холодостійкий.
  • Чорна «Селеченська 2», великі солодкі ягоди, дозрівають в середині липня. Максимальна маса п’ять з половиною грами. Відмінно росте при сильній спеці.
  • Чорна «Пігмей», десертний солодкий смак, масою до семи з половиною грами. Даний сорт посухостійкий, зимостійкий, високоврожайний.
  • «Екзотика», великоплідний сорт масою до п’яти грам, з кисло-солодким смаком. Рослина зимостійка і досить врожайна.
  • «Перун», великі ягоди з чітко вираженим ароматом. Не боїться посухи, заморозків, кліща.
  • «Сильний», дуже великі, досягає восьми грам. Щільна м’якоть, кисла, освіжаючий смак. Кущ зимостійкий, стійкий до кліща, іржі, вимагає правильного догляду.

Чорна смородина це ягода, яка доступна для кожної родини. Це справжній безцінний внесок для здоров’я людини. Для багатьох найулюбленіша ягода з неповторним смаком і ароматом. Вони відрізняються лікувальними властивостями, величезною кількістю вітамінів. Листя і ягоди  використовують як сечогінні, протизапальні засоби.

 

Читайте на cайті:


Залишити коментар

  • індійська-цибуля
    Індійська цибуля- корисна рослина

    абутилон
    Абутилон або кімнатний клен

    майоран
    Вирощування майорану на дачній ділянці

    петунія
    Посадка петунії на розсаду
  • Яндекс.Метрика