postheadericon Вирощування шипшини

шипшинаШипшина здавна і в усьому світі славиться своїми незвичайними цілющими властивостями.

Цей дикоростучий представник рожевих чагарників, має безліч різновидів більше 300 видів.

Свою назву заслужив завдяки шипам на гілках і стеблах. Плоди цих чагарників овальні або круглі. Колір ягід може бути оранжевим, коричневим і інших відтінків цієї колірної гами.

Корисні властивості шипшини

Плоди забарвлюються з-за високого вмісту каротину, що є дуже корисною речовиною. Ягоди містять в собі високий рівень вітаміну С, В1, В і К. У насінні плодів присутній вітамін Е.

Коріння і пелюстки також мають лікувальні властивості. Настій і відвар з плодів шипшини насичує організм людини такими вітамінами як: залізо, кальцій, марганець, магній і фосфор.

Також органічними кислотами (особливо аскорбіновою, яка міститься в шипшині в десятки разів більше ніж у лимоні і смородині), пектинами, солями калію.

Дубильні речовини шипшини дуже позитивно впливають на здоров’я організму в цілому. Особливо цей чагарник і його плоди цінуються за свої бактерицидні та фітонцидні властивості. Є потужним антиоксидантним засобом.

Шипшину рекомендується приймати у вигляді настою і сиропу при захворюваннях печінки, авітамінозі, зниженому імунітеті, застуді та багато іншого. Широко використовується масло шипшини, багате на вітаміни. З ягід варять надзвичайно смачне варення, роблять джем і повидло, додають в їжу.

Вирощування і догляд за шипшиною

Вирощування шипшини в нашому кліматі, сприятливо позначається на цьому чагарнику. Якщо у вас приватний сектор або є дачна ділянка, можна посадити кілька кущів різного виду шипшини.

Це забезпечить гарне плодоношення. Приносити плоди шипшина починає через три роки після посадки. Садити чагарник слід восени або навесні, на освітленому і просторому місці.

Обов’язково в добре зволоженуземлю. Ґрунт заздалегідь розорюють на глибину 20 см і удобрюють, як для плодових дерев . Ідеальним грунтом вважається чорнозем, а також сірий лісовий грунт.

Яма розмірами 50 на 50 на 50 ідеально підійде для середньої рослини. Коріння саджанців перед опусканням в яму, потрібно трохи обрізати. Це збільшить ступінь приживлюваності рослини.

Саджанець чагарника після посадки добре поливають і обрізають на 1 \ 3 довжини. Землю навколо саджанця мульчують. Неприйнятно вирощування чагарнику в болотистій місцевості.

Обрізання шипшини проводиться через два роки після посадки. Видаляються старі і не плодоносні пагони. Якщо чагарнику більше 10 років, то його обрізають під корінь, проводячи омолоджуючу обрізку.

Цвісти шипшина починає в червні місяці і тоді вже можна акуратно обривати пелюстки. З них потім можна робити цілющий настій.

Шипшина відноситься до морозостійких рослин. Розрізняють сорти: Рум’яний, Вітамінний, Ювілейний.

До основних шкідників шипшини можна віднести трояндову муху, боротися з нею варто за допомогою обприскування спеціальним препаратом БІ-58.

Коли плоди шипшини поспіють і придбають яскраве забарвлення, їх слід збирати. Робити це потрібно акуратно, вибираючи відразу зрілі і цілі ягоди, намагаючись не придавлювати, щоб не порушувати цілісність плодів.

Важливо не дати ягодам шипшини перезріти, тоді їх буде дуже складно зібрати неушкодженими. Тому збір проводиться, коли плоди ще тверді.

Потім їх поміщають  у піч і висушують. Зберігати рекомендується в тканинних мішечках. Розводити шипшину можна насінням, відростками і діленням куща.

 

Читайте на cайті:


Залишити коментар

Яндекс.Метрика