postheadericon Як виростити артишок

артишокАртишок – це рослина, яка відноситься до багаторічних і застосовується в народній медицині.

Артишок здавна вирощувався і в Америці і в Європі. Основною метою розведення вважалися цілющі властивості рослини, але великі головки суцвіть вживалися і в їжу.

Корисні властивості артишоку

Артишок має сечогінну, жовчогінну, антиревматичну, діуретичну і потогінну дію. Ліки на основі цієї рослини покращують апетит, позитивно впливають на роботу серця і судин.

У сучасній фармакології артишок широко застосовується для лікування жовтяниці, жовчнокам’яної хвороби, гепатитів, атеросклерозу, ендартеріїтів. Входить до складу препаратів, які призначають проти кропив’янки, екземи, псоріазу, сироваткової хвороби.

Застосовується перед та післяопераційної терапії, що стосується печінки та нирок. Знаючи, як виростити артишок, кожен зможе на собі випробувати його цілющі властивості.

Вживання артишоку в їжу в свіжому вигляді, забезпечує насичення організму вуглеводами, рослинними білками, вітамінами (групи В, С, А, Е і К).

У мінеральний склад артишоку входять такі важливі складові як: мікроелементи – кальцій, калій, натрій, магній, фосфор; макроелементи – цинк, залізо, марганець, мідь, селен.

Артишок містить мінімум жирів, а відповідно – мінімум калорій. Відмінно підходить для дієтичного харчування, для раціону людей, страждаючих ожирінням та інше. Корисний в їжу всім.

Важливими елементами артишоку вважаються інулін і цинарин. Інулін впливає на зниження цукру в крові людини, а цинарин справляє позитивну дію на мозковий кровообіг, попереджаючи розвиток атеросклерозу. Широко застосовуються настойки і відвари з артишоку.

Вирощування розсади артишоку

Культивується це рослина, як представник овочів . Для вирощування артишоку використовують переважно розсадний спосіб. На початку весни проводять підготовку насіння цієї рослини для висівання. Для цього їх викладають в ємність з невеликою кількістю води і чекають поки насіння набухнуть і проростуть.

Для досягнення необхідного результату ємність з насінням слід тримати в теплі, краще на батареї. Після проростання корінців, насіння слід загартувати, витримавши на холоді (0 – 2 *) близько двох тижнів.

Після процедури загартування, проводять висівання в підготовлений ящик або широкий горщик. Через місяць кожну рослину потрібно розсадити в окремі ємності. Розсада для висадки у відкритий грунт, буде готова до середини травня.

Відстань між рядами і кожною рослиною відповідає 70 см, а глибина ямки для посадки 20 см. Дотримуйтесь пропорції, артишок росла і велика культура. На дно кожної лунки лягає перегній, наверх насіння. Грядка для висадки обробляється восени, вносячи органічні добрива.

Догляд за рослиною

У догляді за артишоком немає нічого особливого чи складного. Потрібно частіше розпушувати грунт, знищувати бур’яни, проводити профілактику і боротьбу з шкідниками та хворобами. Поливи проводять періодично. Найчастіше поливають в сухостій.

Протягом літа роблять 3 підгодівлі коров’яком. Для цього його розводять водою у співвідношенні 1 до 10. Також вносять мінеральні добрива і золу.

Щоб отримати великі головки артишоку, в перший рік на рослині потрібно залишати не більш трьох квітконосних стебел, що мають 3-4 зав’язі.

Рослини артишоку може вражати попелиця, гризуни. У період дощів і сирої погоди на рослини нападають слимаки і хвороба чорна гниль. Боротися треба з допомогою обприскування настоями фітонцидних трав.

Якщо висіяти навколо грядки нектароносні квіти і культури, то поява корисних комах забезпечить додатковий захист від шкідників, особливо попелиці. Також старанне видалення бур’янів знизить ризик захворювань артишоку.

 

Читайте на cайті:


Залишити коментар

Яндекс.Метрика